Sovrutiner

Som förälder har man alltid något att prata om, när man träffar en annan förälder. Det går att prata om trots, lek, kläder, babysim och SOVRUTINER. Jag har alltid försökt att inte se någon prestige i hur mina/våra barn klarar av att handskas med livet, men just när det gäller sovrutiner har det varit svårt. Just i sovrutinerna finns det mycket ”så här bör man göra” och ”så här bör man inte göra”.
”Hur gör ni när ni lägger era barn?”
”Jo, det blir ju det vanliga: av med kläderna, på med pyjamas och blöja, fyll på vattenmuggar, borsta tänderna, ge fluortablett och sen läsa en saga. Slutligen brukar vi krascha i någon av ungarnas sängar.”
”Jaha, ni måste lägga er i barnens sängar för att de ska somna?”
”Ja, de vill det…”
”Okej, nej men Lars har ju aldrig haft det problemet. Han vill att man läser en saga och sen går man ut ur rummet. Det är bra för barnen att lära sig somna själv. Det gör dem bättre förberedda inför vuxenlivet, anser jag och Börje.”
Ja ni fattar… Observera ordvalet ”problemet”. Ett kompetent barn somnar själv blir kontentan hos denna typ av förälder. Jag håller inte med. Båda våra söner har somnat med oss länge, men när vi insåg att vi skulle få ett tredje barn ändrade vi på rutinerna och idag somnar de själva (i samma rum). Denna process påskyndades av att Maya var i antågande, men jag är övertygad om att de förr eller senare hade valt att somna själva. Så länge de behövde oss fanns vi där. Denna övertygelse har jag väl i ärlighetens namn inte alltid haft. Provade ”skrikmetoden” (heter den så?) på Eddie ett tag, men det gjorde för ont i hjärtat. Nu somnar som sagt var våra grabbar själva, medan Maya gärna är uppe och rockar ett tag. Hon har utveckat en skön vana att ”power-napa”. Ibland på de mest oväntade ställen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Barn, Pappa, Vardag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s