Bladerunner

Strax innan höstterminen drog igång på allvar, var jag och såg Bladerunner Final Cut tillsammans med Stefan. Bladerunner tillhör den kategorin av filmer som i min hjärna etsat sig fast för evigt. Denna kategori är faktiskt inte så där jättestor som man skulle kunna tro. Kanske ett tiotal filmer har kvalat in på denna topplacering all time high utan genreinblandning och andra undergrupper iblandade. Helt enkelt ruskigt bra film! Till denna kategori räknar jag för övrigt även Breakfast Club, men den får jag skriva om en annan gång.
En som verkar dela min fascination för Bladerunner är filmens regissör Ridley Scott. Om man räknar
med den första version han var med och klippte ihop 1982 blir detta tredje (och förmodligen sista) versionen han släpper som går upp på biograferna.
I filmen finns det mängder med coola scener som gör mig smått salig. En av dessa som än idag gör mig alldeles varm inombords är denna:

Egentligen skamligt att visa upp den så här. Scenen tillhör slutet på filmen och är därför ett slags kulmen på mängder med händelser. Tagen ur sitt sammanhang är den fortfarande stark, men mister dock en del av sin styrka. Lite som en trestegshoppares hopp skulle vara utan att denne fick göra sin ansats.
Bladerunner innehåller många av de element som jag tycker om, både inom film och litteratur. Begreppet cyberpunk sammanfattar en stor del av det jag tycker om med filmen.
En kul grej som slog mig när jag såg filmen senast var att det enda vapen som visas i hela filmen är Deckards lilla, men grovkalibriga pistol som han använder när han återkallar replikanter. Denna typ av film kan och brukar drypa av allehanda vapen, men icke denna. Deckard ger heller inget uttryck för att på något sätt tycka om sitt arbetsredskap. Pistolen är blott ett medel för att göra det slitgöra som han gör bäst.
Får jag någon gång råd att köpa en storbildsprojektor kommer garanterat Bladerunner att vara den första film som jag tittar på.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Coolt, Film, Intressant, Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s